3 Adımda Elektronik Sigara Başlangıç Kiti Seçmek

Baslangic setleri

hangi-elektronik-sigara

Elektronik Sigara Başlangıç Kiti Nasıl Seçilir?

Sigaradan elektronik sigaraya geçmeyi seçmek aslında sağlığınız, maddi durumunuz ve sizi sevenler için verebileceğiniz en iyi kararlardan biridir. Fakat aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce cihaz var. E-Sigaraya başlamak için hangisini seçeceğinize karar vermek bu açıdan gerçekten zor ve önemli.

Hatalı bir cihazı seçmek, buna para yatırmış olmak özellikle bizim gibi ülkelerde daha da kötü bir durum. Verdiğiniz paranın boşa gitmesine mi yanarsınız. Etraftaki bir çok insanın karşı çıkmasına rağmen elektronik sigara almış olmaktan duyulacak pişmanlık mı dersiniz. Ve tabi çoğu tiryaki daha başından bu yüzden vaz geçip bu sektöre para tuzağı diye nefretle bakıyor.

Bu yazıda elimden geldiğince sizlere nasıl doğru bir seçim yapabileceğinizi göstermeye çalışacağım. Öncelikle kafanızdan önceden oluşturmuş olduğunuz fikirleri bir kenara koyarak başlamanızı öneriyorum. Ön yargısız ve kulaktan dolma fikirler olmadan bu seçimi nasıl sizin için en iyisi yapabiliriz buna bir bakalım.

Peki, o zaman ilk cihazınızı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Sigarayı bırakmak zaten bildiğiniz üzere kolay değildir, bu nedenlede size yardımcı olması için elektronik sigara almaya zor da olsa karar verdiniz. İşte bu süreçte seçeceğiniz cihaz size gereğinden fazla karmaşa getirmemelidir. Yani başlarken aslında ihtiyacınız olan şey öncelikle basitlik ve kolay kullanımdır.

Çalıştırması, likit koyması, şarj etmesi, parça bulması değiştirmesi kolay olmalıdır.

elektronik sigara başlangıç seti

Başlangıç Kiti Nedir?

Yeni başlayanlar için özel olarak üretilmiş setlerdir. Bir başlangıç kiti içerisinde başlamak için ihtiyacınız olan hemen hemen her şey mevcuttur.  Türlerine göre bazılarını kullanmak için likit ve pil, bazılarını kullanmak için sadece likit, bazılarını kullanmak içinse sadece şarj etmeye ihtiyacınız vardır.

Kullanımları genel olarak basittir. Sizi uğraştırmadan kafanızı karıştırmadan kolayca sigaradan kurtulmaya başlamanıza yardımcı olmak üzere imal edilmişlerdir. Şimdi gelin birlikte bu başlangıç cihazlarının türlerine göz atalım.

Kalem Tarzı Başlangıç Kitleri

Aslında ilk elektronik sigara olarak biz vardık deseler yeridir. Bu tip cihazlar en eskiler arasındadır ve halen çeşitli şekil, kapasite ve tarz değişiklikleriyle kalem tipi cihazlar yoluna devam etmektedir. Bu tip cihazlar genel olarak yekpare tasarımları, ince yapıları ve kolay taşınmaları ile tercih edilirler. Ancak bazıları gerçekten performans olarak kötüdür. Bu nedenle bu tip cihazlar seçilecekse oldukça iyi araştırma yapmak gerekmektedir.

Pod Tipi Elektronik Sigara Cihazları

Pod tarzı başlangıç kitleri aslında, sadece yeni kullanıcılar için değil, çok yönlülüğü ve basitliği nedeniyle hafif ve kolay taşınır cihazlara ilgi duyan eski kullanıcılar için de güzel bir seçenek haline gelmiştir. Pod cihazlar ağızlık, atomizer ve likit haznesinin tek parça olduğu makinelerdir.  Bu cihazların bazılarında coil ömrünün sonuna geldiğinde kartuş tabir edilen kısım atılarak yenisi takılırken, bazılarında ise sadece coil kısmı değiştirilmektedir . Hatta JUUL gibi bazıları hazır dolu halde gelir ama bunların parça temininde sıkıntılar yaşanabiliyor.

Ama esas olarak çoğu pod yeniden likitle doldurulabilir olarak üretilmektedir. Bu tip cihazları tercih etmek ekonomik olarak da sürdürülebilirlik olarak da daha iyi sonuç verecektir.

Pod cihaz seçerken kartuşu atılan değil de coili değiştirilebilir olanları tercih etmek de yine başlangıç için daha iyi olabilir. Tabi bazı kullanıcıların kartuşları açarak içindeki tel ve pamuğu değiştirebildiğini de düşünürsek eli yatkın olan, zaman ayırabilecek kullanıcılar için kartuşlu olanlar daha iyi bir seçenek olabilir.

Bu tip cihazların çok fazla aroma vermediğini, görece daha az buhar ürettiklerini ve daha çok buhar üreten coiller ile kullanıldıklarında batarya ömürlerinin kısaldığını da eklemek lazım.

 Tek Kullanımlık Cihazlar (Puff Bar)

Bu elektronik sigaralar ise size direk kullanıma hazır olarak gelirler. Hemen hemen tamamı yeniden likit doldurulmasına izin vermez ve çekim sayısı aşağı yukarı önceden belirlenmiştir. Bu sayıya ulaşıldığında içindeki likit tükenir ve cihazı atarsınız. Bununla birlikte bazıları şarj edilmeye uygun iken bazıları şarj da edilmesine uygun değildir.

Bu başlangıç kitlerini cazip kılan şey ise elektronik sigaraya başlamak için çok para harcamadan size deneme şansı sunmasıdır. Tabi marketten sigara alıp direk içmeye alışmış tiryakiler için de maddi olarak çok bir şey kazandırmasa da bu kolaylığı sağlarlar.

Bu cihazlar ile ilgili detaylı incelememize buradan ulaşabilirsiniz.

Klasik Başlangıç Setler

Bu başlangıç kitleri size bir adet mod yani pilin konulduğu ateşlemeyi sağlayan, ayarların yapıldığı cihaz. Bir adet atomizer, yani coilin takıldığı ve likitin doldurulduğu genellikle hava akışının da kontrol edildiği parça ile gelir. Paket içeriklerinde bir şarj kablosu ve yine genellikle iki adet hazır coil bulunur.

Bu elektronik sigara kitlerini uygun pil ve likit alarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Çeşitli ayarlarının olması, pil temini gerektirmesi bir dezavantaj gibi görünse de aslında en uzun süre kullanılabilecek cihazlardır. Hemen olmasa da ilerleyen zamanlarda bu tip bir sete geçiş yapmak uzun vadede daha iyi olacaktır.

MTL mi, DTL mi?

Geldik zurnanın zırt dediği yerlerden birine. Elektronik Sigara dünyasını keşfederken , araştırma yaparken bu iki kısaltmayı çokça göreceksiniz. Bir sürü çok bilmiş size bunlardan bahsedecek. Peki o zaman nedir bunlar yahu?

MTL, buharı önce ağıza, sonra da ağızdan ciğere çekmek anlamına gelir. Yani cihazınızdan bir nefes çekip ardından buharı ciğerlerinize soluduğunuzda yaptığınız şeyi tanımlar. Bu, sigara içenlerin zaten yaptığı şeydir ve sigaradan elektronik sigaraya geçişi mümkün olduğu kadar kolay hale getirebilecek içim tarzıdır. Bu çekim tarzına uygun cihazlar daha az likit ve güç tüketirler.

DTL veya DL, Doğrudan ciğere çekim anlamına gelir. Ve aslında bir nargile marpucundan nargile dumanının solunmasına benzer şekilde, buharın doğrudan akciğerlere çekilmesini ifade eder. Bol buhar etkisi ve verdiği yüksek haz nedeniyle çoğu kullanıcı tarafından tercih edilen çekim şeklidir.  DL cihazlar daha yüksek güç tüketimine ve daha fazla likite ihtiyaç duyarlar. Yani bir yerde çok yakarlar. Fakat aroma hissiyatı ve doyuruculuğu oldukça fazladır.

Bu iki tür çekimden hangisine karar verdiğinizi belirledikten sonra size uygun cihazı bulmanız daha kolay olacaktır. Bundan sonra ise hangi likiti kullanacağınıza karar verme kısmı başlayacak. Likitler ile ilgili olarak şu yazımızı okuyabilirsiniz.

Başlangıçta hangi likiti kullanmalıyız?

Klasik Likitler

Klasik likitler içerisinde freebase nikotin barındıran standart likitlerdir. Oldukça uzun süredir piyasadırlar ve binlerce aroma seçeneği sunarlar. Kendi içlerinde çekim tarzınıza göre ayrılırlar. Yani MTL likitler ve DL likitler.

MTL likitler daha fazla PG ve nikotin içerirler. Bu açıdan boğaz vurumları ve nikotin tatminleri daha yüksektir. Düşük buhar vaad ederler. Yüksek aroma ile üretilmemişlerse aroma hissiyatları doğal olarak zayıf olacaktır. Genellikle burada tütün tarzı likitler tercih edilir.

DL likitler daha fazla VG içeren ama daha az nikotin içeren likitlerdir. Boğaz vurumları rahatsızlık vermemesi için düşüktür. Buhar ve aroma hissiyatları oldukça yüksektir. Bu likitlerde genellikle bol aroma kullanılması tercih edilmez. Meyveli ve pastane tarzı likitler çoğunluktadır.

Klasik likitlerimizi denemek isterseniz sizi şuraya alalım.

Salt Likitler

Nikotin tuzlarından üretilen nikotin ile imal edilen salt likitler, klasik tütün sigarasında bulunan nikotinin gücünü ve hissini taklit etmeyi amaçlar. Salt likitler klasik likitlerden çok daha hızlı bir şekilde nikotini kan dolaşımına iletir ve nikotin ihtiyacını da bu nedenle çok daha hızlı karşılar.

Bu tip likitleri kullanırken gün içerisinde ve ard arda ne kadar kullandığımıza dikkat etmemiz sağlığımız için iyi olacaktır. Cihazınızı emzik gibi sürekli kullanacaksanız bu likitler size göre değil.

Son söz

Kabaca önce hangi tarz çekim yaptığınızı belirleyin. Mümkünse buna uygun bir puff bar alarak kendinizi deneyin. Olmuyor ise diğer çekim seçeneğini deneyin. Hangi tarz çekime karar verdiyseniz bütçeniz ölçüsünde devamlılığı olan, parça ve likit temininde sıkıntı yaşamayacağınız bir cihaz seçin.

Cihaz seçerken taşınabilirliğin sizin için ne derecede önemli olduğunu da göz ardı etmeyin. Tabi bataryasının gün boyu size eşlik etmeye müsait olduğundan veya yedek bir cihaz edinip edinmeyeceğinizden de emin olun.

Son olarak likit alırken dikkatli olun. Hatalı likit seçimi de size hüsran yaşatabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir