Elektronik Sigara ve Likit Rehberi

Elektronik Sigara ve Diş Sağlığı 2023

elektronik sigara ve dis sagligi

Elektronik sigaranın ağız sağlığını ve  dişleri nasıl etkilediğine dair çok az araştırma var. Birçok diş sağlığı sitesi ve hekimi, her türlü diş problemi için nikotin, katran ve tütünü baş suçlu olarak görebiliyor. Ben de buna okuduğum bilimsel makalelerden ve kendi deneyimlerimden yola çıkarak biraz bakalım dedim.

Artık çoğumuz biliyoruz ki, elektronik sigara sigaradan daha iyidir. Çünkü yanma yoktur, bu nedenle elektronik sigarada normal sigaradaki gibi katran ortaya çıkmaz. Katran kapkara olabilir, ancak dişleri mahveden tütünle ilgili tek kimyasal katran değil. Mesela çiğneme tütününde katran yoktur, ancak özellikle dişler için kötü olduğu bilinmektedir. Peki tütüne bağlı diş problemlerinin hepsi nikotinden veya katrandan mı kaynaklanıyor?

Kesin olarak bunu söyleyemeyiz. Nikotinin dişler için  zararsız olmaması muhtemel. Ama tahriş, nikotin sakızında bile görülebilecek bir yan etki. Fakat sigarayı bırakmanın ve nikotin sakızı kullanmanın daha beyaz dişlere yol açtığına dair bir araştırma da var. Ek olarak, nikotin ve katranın yanı sıra tütünde başka birçok kimyasal bileşen de var biliyoruz. Likitlerimizde nikotin olmasına rağmen sigarada bulunan diğer kimyasalları içermiyor.

Yani tütünde sadece katran ve nikotin değil pek çok zararlı kimyasal var. Sigara ile ilgili diş sorunlarına bu kimyasalların birçoğu neden olabilir ve bu hasarlar nikotin ile ilişkili olmayabilir.

Yüksek kaliteli e likitler saf nikotin ile yapılır, yani sigaradaki bu kimyasallar elektronik sigarada bulunmaz.

Bunları anladıktan sonra, elektronik sigaranın ağzımız ve genel olarak dişlerimiz için kötü olduğu düşünülen iki etkisi vardır.

Elektronik sigara ağzımızı kurutur. PG, bir gıda katkı maddesi olarak kullanım için onaylanmıştır, bu nedenle ağzınızda nispeten güvenlidir. Sorun olan ise şu, PG suyu emer ve ağız kuruluğuna yol açabilir. Ağzınızı nemli tutmak, dişlerinizin bakımı için önemlidir. Bu yüzden bu durumu dengelemek için her zaman fazladan su içmeliyiz.

Nikotin vazokonstriktiftir. Yani, diş etlerine azalan kan dolaşımı da dahil olmak üzere tüm kan dolaşımını etkiliyor demektir. Genel olarak, bu diş etlerini ve dişleri zayıflatır.

Bu nedenle, sigarayı bırakmaya çalışmayanlar için e sigara bir seçenek olmamalıdır.

elektronik sigara ve beyaz dişler

Elektronik Sigara Dişlerinizi Lekeleyebilir mi?

Bu oldukça sık sorulan bir soru, elektronik sigara dişlerinizi lekeliyor mu? Basit cevap hayır, ama bunu hayır diyip bırakmayalım. Elektronik sigaraya ve elektronik sigaranın diş hijyeninizi nasıl etkileyebileceğine bir göz atalım. Birçok sigara tiryakisi için sarı lekeli dişler, diş problemlerinin sadece başlangıcıdır. Diş çürüğü, lekeli diş etleri, diş kaybı, plak oluşumu, ağız kokusu, ağız kanseri, diş eti enfeksiyonları ve kişiden kişiye değişen etkiler. İnsanlar, yanlış bir şekilde, elektronik sigara içmenin sigaraya benzer olduğunu ve bu nedenle aynı diş problemlerini getireceğini düşünür. Fakat elektronik sigara içmek, sigara içmek değildir ve hepimizin bunu tartışmak için birkaç dakika ayırmamızın zamanı geldi.

Aslında sigarayı bırakıp elektronik sigara kullanmaya başladığınızda lekeli dişler yavaş yavaş geçmişte kalır. Normal sigara içmeyi bıraktığınızda, diş hijyeninizin ve sigaranın birçok olumsuz etkisinin azalmaya başladığını fark edersiniz.

Sigara içtiğinizde, katran ve duman dişlerinizde plak oluşmasına neden olur. Bu, çirkin sarı lekelenmeye veya dişlerinizin hasarlı görünümüne neden olur. Uzun süre sigara içenler için bu oldukça öne çıkar ve insan gülmeye utanır hale gelir. Kısa bir süre sigara kullanınca bile bu sararmayı görebiliyoruz. E-sigaralar, katran ve zifir içeren duman üretmez, sadece likitten buhar üretir. Dişlerinizi lekeleyecek, diş etlerinizi çürütecek veya size herhangi bir sayıda farklı kansere neden olacak kanserojen veya zehir içermezler.

Yaşlandıkça dişlerimiz doğal olarak yaşlanır ve dökülür. Sigara içmenin bu etkinin iki katına çıkmasına neden olabileceğini biliyor muydunuz? 60-70 yıl dayanan dişleriniz sigara içiyorsanız bunun yerine ancak 30-40 yıl dayanabilir.

Sarı lekeli dişlerin ana maddesini, zifiri ve katranı çıkardığınızda, dişlerinizin lekelenme nedenlerini de ortadan kaldırmış olursunuz. Elektronik sigara kullanıcıları için ağız hijyeni, sigara içenler için olduğundan daha az endişe vericidir. Ölümcül sigaralardan elektronik sigaraya geçerek, diş çürümesinin ve lekelenmesinin en büyük nedenlerinden birini ortadan kaldırmış olursunuz. Elektronik sigaraya ve dişlerimiz üzerindeki etkilerine ilişkin uzun vadeli araştırmalar olmasa da bunu kişisel deneyimlerden çıkarabiliyoruz.

Birçok elektronik sigara kullanıcısının fark ettiği en büyük şeylerden biri, geleneksel sigaradan e-sigaraya geçiş yaptıktan sonra dişlerinin ve diş etlerinin renk değiştirmesidir. Bazen diş eti çekilmeleri ve kanamalar olabiliyor bu da sigaranın etkilerinin atıldığını gösteriyor. Bu renk değişimleri dişlerinizin doğal rengine dönmesidir ve aynı şey diş etleriniz için de geçerlidir. Geleneksel sigaraların katranı, zifiri ve yanması olmadan, dişleriniz sigaradan kaynaklanan sarı lekeler olmadan doğal rengine dönmeye başlayacaktır. Siz de düzenli bakımla bunu hızlandırabilirsiniz.

Bazı kullanıcılar, zincirleme çekim veya aşırı sıcka çekim yaptıklarında dillerinin hafifçe renk değiştirdiğini fark etmişler. Elektronik sigaranın bir yan etkisi dehidrasyona yol açabilmesidir. Buharlarken yaparken ağız içini nemli tutmanız ve çok su içmeniz önemlidir. Bu arada bir şeyler içmek demişken çay ve kahve tüketimini de arttırmayın yoksa onların lekeleri de olacaktır dişlerinizde.

Bol efektörlü likitlerden kaçınmak da diş lekelenmelerinin önüne geçmek için güzel bir yol. Bol efektörlü olmayan likitler için elektronik sigara likit sayfamıza göz atabilirsiniz.

Buhar Dişlerinizi Lekeleyebilir mi: Elektronik Sigara ve Diş Hassasiyeti

Elektronik sigara hakkında sıklıkla söylenen başka bir şey de, bunun geleneksel sigara içimi kadar kötü olduğudur, ancak bunun doğru olmadığını biliyoruz. Bir gün sigarayı bırakmayı ve tüm sağlık sorunlarınızın mucizevi bir şekilde iyileşmeye başlaması için elektronik sigara kullanmaya başlamayı beklemeyin. Podlar veya e-sigaralar tüm sağlık sorunlarınızı tedavi etmez. Unutulmaması gereken en önemli şey, tütünlü sigarayı içmeyi bıraktığınızda, vücudunuza sigara dumanının olumsuz etkilerinden kurtulma şansı vermiş olduğunuzdur.

Yüksek sıcaklıklarda buharlamanın dişler üzerinde olumsuz etkileri olabilir, dişe ti çekilmeleri dışında sıcak buharın diş minesi üzerinde minik görünmeyen delikler açarak buralarda diş taşı oluşumuna yol açabildiğini de düşünüyorum. Hatta bu konuda da bazı çalışmalar mevcut. Bu nedenle buharlı tren gibi buhar çıkarmayı seviyor olsanız bile ılık buharı tercih edin.
Güncel yeniliklerden haberdar olmak için facebook gruplarımıza katılabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir